Главная Обратная связь

Дисциплины:

Архитектура (936)
Биология (6393)
География (744)
История (25)
Компьютеры (1497)
Кулинария (2184)
Культура (3938)
Литература (5778)
Математика (5918)
Медицина (9278)
Механика (2776)
Образование (13883)
Политика (26404)
Правоведение (321)
Психология (56518)
Религия (1833)
Социология (23400)
Спорт (2350)
Строительство (17942)
Технология (5741)
Транспорт (14634)
Физика (1043)
Философия (440)
Финансы (17336)
Химия (4931)
Экология (6055)
Экономика (9200)
Электроника (7621)


 

 

 

 



Перевод диалога c русского языка на английский



Билеты 470,476

№1 .Приблизительные темы для монологов. ( Некоторые тексты - в самом конце)

  1. Ресторан. Производственные помещения.
  2. Устройство и оснащение кухни
  3. Должностные инструкции работников торгового зала
  4. Вегетарианцы. Диета(овощи, зелень , специи, блюда)
  5. Мясо важная часть рациона( названия мяса, птицы, субпродуктов –примеры блюд
  6. В рыбном р – не(названия рыбы и морепродуктов.Блюда)
  7. Составление меню(виды, разделы, примеры, кто и как составляет)
  8. Десерты (фруктовые,орехи, ягоды, холодные, выпечка, виды теста, рецепт фруктового салата)
  9. Здоровое питание (виды сыров, крупяные, молочные блюда)
  10. Карта вин – классификация
  11. Крепкие алк. Напитки (виды виски, коньяки, подача, блюда)
  12. Ликёры(многослойные, ореховые..)
  13. Вина(типы, подача, блюда)
  14. Б\А напитки –горячие, холодные.
  15. Пиво – виды, подача
  16. Виды коктейлей(описание рецепта алк и б\а)
  17. Работа бара – оснащение.
  18. Виды обслуживания.(банкеты ,фуршеты)
  19. Интервью с работодателем- самопрезентация
  20. Русская кухня
  21. Европейская кухня
  22. Кавказская кухня
  23. Восточная и азиатская кухня.
  24. Рестораны Санкт – Петербурга
  25. Решение проблемных ситуаций (жалобы…)

Билет №1

№1. Сообщение по теме:

 

№2 Чтение и перевод профессионально – ориентированного текста:

  1. Spicy cauliflower (cauliflower, tomato, parsley), served with hot garlic sauce.
  2. Gazpacho (tomato, cucumber, onion, garlic, bread), served cold.
  3. Beetroot salad (beetroot, horseradish, vinegar, olive oil, lemon, cinnamon, cloves, pepper).
  4. Prawns in spicy sauce (garlic, tomato, chili, cumin, black pepper).
  5. Plaice in cream sauce served with fried potato, cucumber, olives and lemon.
  6. Squid, stuffed with cabbage.
  7. Pork chopped with apple sauce (pork, onion, olive oil, apple, cider, black pepper)
  8. Boiled tongue (beef, pork or veal tongue, onion, carrot, parsley, bay leaf), served with mashed potato and green peas, and horseradish with vinegar.
  9. Rome style veal Scallops (rolls made from finely chopped veal, coated in egg and bread crumbs, fried and lean ham with cheese, stewed in white wine), served with sage leaf
  10. Chicken Kiev (chicken breasts stuffed with green butter, coated in bread crumbs, fried), served with fried potato and green peas or marinated fruit.
  11. Cutlets with cheese (minced beef and pork, onion, cheese, egg, coated in bread crumbs, fried, served with fried potato.
  12. Crispy muesli with fruit (oat flakes, wheat flakes, coconut shavings, sunflower seeds, honey, raisins, nuts), served with milk or yogurt.
  13. Curd pudding with candied fruit (fat curds, semolina, sugar, eggs, raisins, butter, orange).
  14. Cottage cheese salad (cottage cheese, sweet pepper, butter, cumin, mustard, chopped parsley, red ground pepper), served with gherkins.
  15. Sponge cake with cream and fruit filling (apples, plumps, curds, rum, yolk, cream) decorated with crushed pistachios and apricot jam.
  16. Melon, baked with cognac and cheese mouse (whipped whites, sugar, Sherry, cherries, chocolate, cream “Mascarpone” cheese), served chilled with mint leaves.
  17. Carpaccio with pineapple and kiwi in lemon juice and rum, decorated with lemon peels.
  18. Pomegranate dessert with yogurt, served with sugar biscuits.
  19. Pears in red wine with walnut (pears, boiled in red wine with cinnamon, sugar and lemon), served with custard, decorated with lemon zest and nuts.

№3. Перевод диалога с русского на английский язык:

О.Вы бы не хотели что-нибудь выпить?

Г1.Можно нам винную карту?

О.Конечно, вот она.

Г2.Можно мне тоже посмотреть карту?

О.Да, конечно, извините.

Г1. Я возьму бокал сухого белого вина.

Г2.Я думаю, я возьму бокал Мартини.

О.Итак, бокал белого сухого вина и Мартини со льдом.

Г1. Все правильно.

Билет №2

№1

№2 Чтение и перевод профессионально – ориентированного текста:

  1. Beetroot soup(boiled beetroot, potatoes and egg, fresh cucumber, green onion, dill, parsley), served cold with sour - cream.
  2. Spicy potatoes with peas (green chili pepper, olive oil, cumin, ginger, potatoes, peas, chopped coriander).
  3. Baked mackerel stuffed (grated carrot, boiled potatoes, dry mustard, parsley, lemon), served with rice and marinated sweet pepper and hot chili pepper.
  4. Lobster soup served with croutons.
  5. Fried salmon with cucumber sauce (cucumber, dry white wine), served with lemon and dill.
  6. Scottish - style egg in mince (boiled egg, wrapped in minced beef with mustard, coated in bread crumbs, fried in oil), served with sweet sauce.
  7. Horsemeat beefsteak with “Shasser” sauce (champignons, butter, tomato sauce, white dry wine, shallot), served with parsley.
  8. Vienna - style salad (asparagus, boiled tongue, green peas, cream, dill), dressed with mayonnaise.
  9. Liver pate (beef liver, onion, carrot, butter), decorated with butter and egg.
  10. Spanish omelet with mushrooms (eggs, boiled potato, champignons, onion, tomato, bacon, butter), served with grated cheese and vegetables.
  11. Curd pancakes, served with honey or sour cream.
  12. Eggs “Benedict” (poached egg on fried slice of bread with bacon or salmon), served with Holland sauce on the top (yolk, butter, lemon juice, water, salt, pepper).
  13. Milk soup with rice, served with butter (sugar).
  14. Buckwheat kasha with milk
  15. Profiteroles with ice – cream in white chocolate sauce.
  16. Blueberry dessert, served with whipped cream.
  17. Fresh peach with mint and bay leaf syrup (sugar, mint, bay leaf, lime juice), served chilled with whipped cream and biscuits.
  18. Grapes with mint (halves of grapes, mint liquor, covered with sour – cream and brown sugar), served immediately after preparing with a mint leave on the top.

 

№3. Перевод диалога с русского языка на английский:

О. Вы готовы сделать заказ?

Г. Да, я начну со шпината и цветной капусты с зелёной фасолью на пару.

О. Не хотите ли суп?

Г. Какой овощной суп Вы можете предложить?

О. Вы можете взять Французский луковый суп или крем - суп грибной.

Г. Ненавижу грибы, я возьму луковый суп.

О. Что - нибудь ещё?

Г. Это всё.

О. Хорошо, шпинат, цветная капуста с фасолью на пару и французский луковый суп.

Г. Всё правильно.

Билет №3

2.Чтение и перевод профессионально – ориентированного текста:

  1. Boiled new potatoes with dill.
  2. Vegetable Golubtsy - Cabbage rolls(carrot, onion, celery and parsley mince wrapped in a cabbage leaf, stewed with tomato), served in a casserole
  3. Radish and cucumber salad with egg, dressed with mayonnaise.
  4. Fried octopus, served with grated cheese.
  5. Black caviar, served with butter and toasts
  6. Pike perch with vegetables, stewed in champagne (courgette, potatoes, carrot, bell pepper).
  7. Herring in cabbage leaf (herring stuffed with mint leaf, wrapped in cabbage leaf, baked in foil), served with sauce (cream, garlic and lemon).
  8. Boiled veal udder with sour cream sauce and horseradish
  9. Hare with mushrooms (hare, onion, garlic, champignons), served in saucemade from sour - cream, dry red wine, pepper, cloves and dry spicy herbs.
  10. Cold meat assorted (ham, cold boiled veal, tongue, sausage, chicken roll), served with fresh cucumber, tomato, lettuce leaf, horseradish and mustard.
  11. Chicken fillet with vermouth, served with fried mushrooms and onion on the top, decorated with parsley
  12. Curds with tomato (tomato, filled with curds with garlic, tarragon and freshly ground black pepper), served chilled.
  13. Fried cheese (slices of cheese, coated in egg and bread crumbs, fried in oil), served with herbs and fresh tomato.
  14. Goorievskaya kasha (layers of semolina kasha, jam, baked milk, nuts, candied fruit, butter, sugar).
  15. Оatmeal porridge with butter.
  16. Cream yogurt with fruit.
  17. Blueberry dessert, served with whipped cream.
  18. Fresh peach with mint and bay leaf syrup (sugar, mint, bay leaf, lime juice), served chilled with whipped cream and biscuits.

 

 

№3. Перевод диалога с русского языка на английский:

- Добрый день, чем могу быть полезен?

- Я бы хотел забронировать столик на сегодняшний вечер

- К сожалению это невозможно. Мы полностью забронированы, на пятницу столики заказывают заранее.

- Какая жалость! А что насчёт завтра?

-Это зависит от времени. Когда бы вы хотели прийти?

- В 7.30, если возможно.

- 7.30. хорошо.

- На сколько персон?

- Я бы хотел большой круглый стол на 8 человек.

- Нет проблем. Мог бы я узнать ваше имя?

- Меня зовут ….

-Итак, Большой круглый стол на 8 человек , в субботу , 7.30. вечера. Правильно?

- Всё правильно. Увидимся завтра.

- До свидания.

 

Билет №4

2. Чтение и перевод профессионально – ориентированного текста:

  1. Ratatouille (courgette, aubergine, bell pepper, tomato, onion, garlic, basil, thyme, parsley).
  2. Sauerkraut and soaked apples.
  3. Fried mushrooms with vegetables (spinach, potatoes, onion, garlic, red sweet pepper, champignons).
  4. Peas soup cream (peas, carrot, leek, celery, parsley).
  5. Sea fish ykha (cod, halibut, sea buss, onion, carrot, parsley, potatoes, bay leaf, saffron, dill), served with lemon.
  6. Mussels, baked with spices (garlic, cloves, parsley), served with fried potatoes.

 

  1. Monk fish kebab (tomatoes, onion, ginger, garlic, tarragon, lime juice).
  2. Boiled veal udder with sour cream sauce and horseradish
  3. Chicken fillet with vermouth, served with fried mushrooms and onion on the top, decorated with parsley.
  4. Turkey with pepper sauce (turkey fillet, butter, onion, bell pepper, paprika).
  5. Cheese board (hard, soft, blue, classic cheese, sheep’s cheese, goat cheese), served with fruit, nuts and mint leaves.
  6. Milk millet kasha.
  7. Vareniki with curds served with sour – cream.
  8. “Napoleon» ice – cream, served with chilled cognac sauce, chocolate and caramel.
  9. Meringue with cranberry.
  10. Rhubarb dessert (pieces of rhubarb stem, boiled with dry white wine, lemon juice and sugar), served chilled with whipped with cinnamon cream and biscuit crumbs.

№3. Переведите диалог с русского языка на английский

.

  1. - Как ты делаешь коктейль Маргарита?

- Сначала беру шейкер и наполняю его колотым льдом.

- Понятно, что затем?

- Наливаю одну часть Текилы, а затем четверть меры triple sec/

- Вижу.

- Затем выжимаю немного свежего лимонного сока в шейкер

- О К

- Добавляю каплю чуть-чуть сока лайма и встряхиваю хорошо, чтобы смешать и охладить жидкость.

- Хорошо.

- Затем кладу несколько кубиков льда в стакан, окаймлённый солью. В конце вливаю Маргариту в стакан и подаю.

- Как насчёт украшения?

- Да, украшаю ломтиком лайма.

Билет №5

Чтение и перевод профессионально – ориентированного текста:

  1. Celery salad with vegetables and nut sauce (celery, tomato, cucumber, lettuce).
  2. Beans stewed with tomato and garlic.
  3. Potatoes with mushrooms (potato, onion, mushrooms, asparagus, tomato, dill, parsley) served on the lettuce leave.
  4. Fresh vegetables assorted (tomato, cucumber, bell pepper)
  5. Seafood cream soup (sea buss fillet, prawns, musses, celery, potatoes, pepper, onion, parsley).
  6. Fish cutlets (minced cod, onion, carrot, cabbage).
  7. Mixed offal Solianka soup (tongue, heart, beef kidney, onion, pickled cucumber, olives), served with sour – cream, herbs and lemon.
  8. Fried rabbit, served with boiled or pickled vegetables
  9. Vienna style beef in horseradish sauce served with boiled potatoes.
  10. Curd balls (curd, hard cheese, butter, sour – cream) with filling (nuts, marinated mushrooms, gherkins).
  11. Milk soup with whipped whites.
  12. Eggs gratinated served with chopped parsley.
  13. “Drunk raspberry” (jelly made from raspberry and white semi – sweet wine), served chilled with mint.
  14. Fruit assorted (slices of apple, mango, pineapple, banana, melon), served with whipped cream and shredded walnuts.
  15. Lulia - kebab (sausages, made from minced lamb, onion, pepper and basil, fried on skewers on the open fire), served with herbs and red wine.

 

 

№3. Перевод диалога с русского языка на английский:

О. С чего бы вы хотели начать?

Г. Я бы хотел просто свежие овощи, а затем суп.

О. Сегодня жарко, я могу посоветовать вам, холодный свекольник, там

много свежей зелени, зелёный лук и укроп, подаётся со сметаной.

Г. Хорошо, я возьму его

О. Что- нибудь ещё? Как насчёт запеченных овощей, там баклажан, болгарский перец, помидор и подаётся он с лимоном и базиликом

Г. Звучит заманчиво.

О. ОК, ассорти из свежих овощей, свекольник и запеченные овощи. Замечательный выбор!

 

Билет №6

2Чтение и перевод профессионально – ориентированного текста:

 

1. Tomatoes stuffed with mushrooms (tomatoes, salted mushrooms, green onion and dill)

2. Steamed vegetables.

3. Ratatouille (courgette, aubergine, bell pepper, tomato, onion, garlic, basil, thyme, parsley).

4. Spicy olives (basil, thyme, rosemary, bay leaf, fennel, garlic, red chili pepper)

5.Rhubarb dessert (pieces of rhubarb stem, boiled with dry white wine, lemon juice and sugar), served chilled with whipped with cinnamon cream and biscuit crumbs.

6.Orange in coconut (slices of orange, covered with grated coconut and sugar), served chilled with sponge biscuits.

7. Smoked fish assorted (eel, sturgeon, salmon and halibut).

8. Mussels and shrimps cold soup with curry.

9. Sole roll steamed.

10. Lobster with tarragon.

11.Jellied game (hazel grouse, partridge, wood cock, pheasant)

12.Pork medallions with vegetables, served in a garlic – sour – cream sauce

13.Parisian style beef brains, baked, served with white sauce, mushrooms and grated cheese.

14.Wild boar meat, stewed in beer, served with baked apples and potatoes

15.Rome style veal Scallops (rolls made from finely chopped veal, coated in egg and bread crumbs, fried and lean ham with cheese, stewed in white wine), served with sage leaf

 

№3. Перевод диалога с русского языка на английский:

Г Какое мороженое у вас есть?

О Если вы любите орехи, вам стоит попробовать фисташковое, миндальное с шоколадным соусом или кокосом. Если вам хочется фруктовое или ягодное я бы предложил вам дынное, вишнёвое, земляничное или ванильное с джемом из ежевики.

Г. Принесите, пожалуйста, шарик земляничного мороженного и миндальное с шоколадным соусом.

 

Г. Я бы хотела чего- нибудь освежающего и лёгкого на десерт.

О. Возьмите лимонный мусс.

Г. Нет, я не люблю кислые фрукты

О. Я могу предложить вам фруктовый салат с взбитыми сливками. Там яблоко, мандарин, киви, ананас и карамболь

Г. Звучит заманчиво, я возьму это.

 

 

Билет №7

Чтение и перевод профессионально – ориентированного текста:

 

1. Pumpkin, stewed with apples and spices.

2. Cauliflower gratinated.

3. Cold asparagus with green sauce (parsley, dill, green onion, lemon juice, olive oil, mustard).

4. Jellied sturgeon, served with horseradish.

5. Fried trout, served in a frying pan, decorated with chopped herbs.

6. Grilled scallop, served with toasts and butter.

7.Home - style duck (duck, onion, potato, bay leaf, pepper), served in a pot.

8.Lamb baked with aubergine (lamb ribs, white wine, onion, tarragon, tomatoes, aubergine), served with olives.

9.Golubtzi ( minced beef with rice and onion, wrapped in a cabbage leaf, stewed with spices)

10. Curds pate (curds, milk, mustard, cumin, butter, pepper), served chilled.

11. Milk soup with pumpkin, served with sugar and toasts.

12. Spaghetti with “Béchamel” sauce (milk, butter, flour).

13.“Baskets with sweet cherry” (sugar pastry, sweet cherry, curds whipped with whites and sugar), served chilled.

14.Cheesecake with honey

15.Rhubarb dessert (pieces of rhubarb stem, boiled with dry white wine, lemon juice and sugar), served chilled with whipped with cinnamon cream and biscuit crumbs.

 

 

№3 Перевод диалога с русского языка на английский:

 

1. – Мясо подгоревшее, а я просил полупрожаренное.

- Извините, сэр. Я поговорю с поваром немедленно и принесу вам другое.

 

2. – Простите, я просил десерт без сливок.

- Сожалею, мадам. Я заменю его для вас немедленно.

 

3. - Официант, мы заказали кофе полчаса назад.

- Извините, сэр. У нас сегодня не хватает персонала. Я принесу вам кофе через минуту.

 

4. – Это блюдо совершенно несъедобное.

- Сожалею, мадам. Я поговорю с поваром. Принести вам что-нибудь ещё?

 

5. – Пиво невозможно пить. Оно тёплое и без газа.

- Извините, сэр. Я заменю его вам немедленно.

 

6. – Посмотрите, на бокале помада!

- Извините мадам. Я принесу вам чистый немедленно.

 

Билет №8

2 Чтение и перевод профессионально – ориентированного текста:

  1. Beetroot salad (beetroot, horseradish, vinegar, olive oil, lemon, cinnamon, cloves, pepper).
  2. Pickled mushrooms, cucumbers, tomatoes, garlic.
  3. Vegetable Golubtsy - Cabbage rolls(carrot, onion, celery and parsley mince wrapped in a cabbage leaf, stewed with tomato), served in a casserole
  4. Pike under yellow sauce with saffron, served with boiled potatoes.
  5. Smoked fish assorted (eel, sturgeon, salmon and halibut).
  6. Jellied game (hazel grouse, partridge, wood cock, pheasant)
  7. Pork medallions with vegetables, served in a garlic – sour – cream sauce
  8. Parisian style beef brains, baked, served with white sauce, mushrooms and grated cheese.
  9. Wild boar meat, stewed in beer, served with baked apples and potatoes
  10. Macaroni (pasta) with eggs (boiled macaroni, milk, eggs baked), served with butter.
  11. Easter cake with raisins (mixture of curds, milk, butter, sour – cream, eggs, cream, sugar, raisins), served chilled.
  12. Sunny side – up with tomato, served with chopped herbs..
  13. Orange in coconut (slices of orange, covered with grated coconut and sugar), served chilled with sponge biscuits.
  14. Figs with honey (figs, filled with chopped orange zest, nuts, honey with orange juice, baked), served with hot syrup and yogurt.
  15. Profiteroles with ice – cream in white chocolate sauce.

 

 

№3. Перевод диалога с русскогоязыка на английский

Г. Какие яичные блюда у вас есть?

О. Омлет с луком и сыром, или яичница глазунья с зеленью очень вкусно.

Г. Нет, я лучше возьму яйцо всмятку и тосты

О. К тостам я могу предложить сливочное масло и джем

Г. Хорошо и творог со сметаной, пожалуйста.

О. Не хотите ли кофе?

Г. Да, конечно, и сливки пожалуйста

О. Что вы будете на десерт?

Г. А что вы можете порекомендовать?

О. Если вы любите кондитерские изделия, я бы порекомендовал вам яблоки, запеченные в слоёном тесте с брусникой, блины с черносмородиновым или черничным джемом или миндальный торт.

Г. Нет, я бы хотела чего - нибудь другого.

О. Тогда вам стоит попробовать малиновый щербет, он очень вкусны

 

 

Билет №9

2Чтение и перевод профессионально – ориентированного текста:

1. Easter cake with raisins (mixture of curds, milk, butter, sour – cream, eggs, cream, sugar, raisins), served chilled.

2. Sunny side – up with tomato, served with chopped herbs..

3. Curds with fresh herbs (lettuce, spinach), served with cold sour – cream and parsley.

4. Bell pepper, stuffed with cottage cheese and eggs.

5.Bananas in sauce (lemon, orange, honey, raisins, rum, cream, chocolate, candied fruit), served with ice – cream, wall nuts and cherry on the top.

6.Dessert” Tenderness” (pieces of kiwi, orange, apricot and dates with chilled sauce made from apricot sauce, honey, white dry wine and shredded pistachios).

7.Swedish apple pie (apples, butter, almond, raisins, rum, sugar, cinnamon, fresh white bread crumbs), served warm with custard.

8. Grilled scallop, served with toasts and butter.

9. Pike under yellow sauce with saffron, served with boiled potatoes.

10. Smoked fish assorted (eel, sturgeon, salmon and halibut).

11.Jellied game (hazel grouse, partridge, wood cock, pheasant)

12.Pork medallions with vegetables, served in a garlic – sour – cream sauce

13.Parisian style beef brains, baked, served with white sauce, mushrooms and grated cheese.

14.Wild boar meat, stewed in beer, served with baked apples and potatoes

15. Vegetable salad with corn (tomato, cucumber, boiled corn and cauliflower, lettuce leaves), served with sour – cream, decorated with chopped dill.

Переведите диалог.

- Можно нам счёт, пожалуйста?

- Конечно, мадам. Я принесу ваш счёт немедленно.

...

Вот, мадам, ваш счёт.

- Я бы хотела проверить счёт. Он выглядит слишком большим.

- Позвольте мне посмотреть, мадам. Вы заказали один салат из козьего сыра за 185,50 рублей, два эскалопа из телятины по 270 рублей за каждый и два кофе по 160 рублей. Это равно 1045,5 рублей всё вместе. Плата за обслуживание и налог на добавленную стоимость также включены в счёт. Итого 1244 рубля.

- Теперь я вижу, спасибо.

- Как вы будете платить, мадам?

- Вы принимаете кредитные карточки?

- К сожалению, мы принимаем только карточки Visa.

- Toгда я заплачу наличными, сдачи не надо.

- Спасибо, мадам. Надеюсь увидеть вас снова

 

 

Билет №10

Чтение и перевод профессионально – ориентированного текста:

  1. Figs with honey (figs, filled with chopped orange zest, nuts, honey with orange juice, baked), served with hot syrup and yogurt.
  2. Bananas in sauce (lemon, orange, honey, raisins, rum, cream, chocolate, candied fruit), served with ice – cream, wall nuts and cherry on the top.
  3. Festive cherry in Chou pastry (cherry stuffed with chopped nuts, rum, sugar and cocoa, wrapped in pastry, fried, then coated in cocoa with sugar).
  4. Jellied sturgeon, served with horseradish.
  5. Fried trout, served in a frying pan, decorated with chopped herbs.
  6. Galantine (chicken filled with chicken and pork mince with cream, nutmeg, pepper and cognac), served cold.
  7. Tripe in bread crumbs, served with chopped parsley.
  8. Christmas goose (goose filled with spices and chopped herbs, roasted with apples), served with apple sauce.
  9. Pork medallions with vegetables, served in a garlic – sour – cream sauce
  10. Easter cake with raisins (mixture of curds, milk, butter, sour – cream, eggs, cream, sugar, raisins), served chilled.
  11. Sunny side – up with tomato, served with chopped herbs..
  12. Curds with fresh herbs (lettuce, spinach), served with cold sour – cream and parsley.
  13. Bell pepper, stuffed with cottage cheese and eggs.
  14. Mashed potatoes.
  15. Aubergine rolls (aubergine, coriander, garlic, vinegar).

Перевод диалога c русского языка на английский

 

7. – Мясо подгоревшее, а я просил полупрожаренное.

- Извините, сэр. Я поговорю с поваром немедленно и принесу вам другое.

 

8. – Простите, я просил десерт без сливок.

- Сожалею, мадам. Я заменю его для вас немедленно.

 

9. - Официант, мы заказали кофе полчаса назад.

- Извините, сэр. У нас сегодня не хватает персонала. Я принесу вам кофе через минуту.

 

10. – Это блюдо совершенно несъедобное.

- Сожалею, мадам. Я поговорю с поваром. Принести вам что-нибудь ещё?

 

11. – Пиво невозможно пить. Оно тёплое и без газа.

- Извините, сэр. Я заменю его вам немедленно.

 

12. – Посмотрите, на бокале помада!

- Извините мадам. Я принесу вам чистый немедленно.

 

 

Билет №11

Чтение и перевод профессионально – ориентированного текста:

 

1.Grapes with mint (halves of grapes, mint liquor, covered with sour – cream and brown sugar), served immediately after preparing with a mint leave on the top.

2.Almond tart (puff pastry, almond powder, butter, sugar, liquor)

3.Figs with honey (figs, filled with chopped orange zest, nuts, honey with orange juice, baked), served with hot syrup and yogurt.

4. Sunny side – up with tomato, served with chopped herbs..

5. Curds with fresh herbs (lettuce, spinach), served with cold sour – cream and parsley.

6. Bell pepper, stuffed with cottage cheese and eggs.

7. Green Shchee (sorrel, potatoes, carrot), served with sour- cream, egg and chopped herbs.

8. Stuffed marrow (rice, onion, tomato, herbs).

9.Cod in mustard (cod fillet, coated in the mixture of olive oil, breadcrumbs, dry mustard and tarragon, baked).

10. Rice soup with mussels

11.Jellied game (hazel grouse, partridge, wood cock, pheasant)

12.Pork medallions with vegetables, served in a garlic – sour – cream sauce

13.Parisian style beef brains, baked, served with white sauce, mushrooms and grated cheese.

14. Oysters with spicy sauce (horseradish, onion, celery, tomato).

15. Vegetable Golubtsy - Cabbage rolls(carrot, onion, celery and parsley mince wrapped in a cabbage leaf, stewed with tomato), served in a casserole

 



Просмотров 1143

Эта страница нарушает авторские права




allrefrs.su - 2024 год. Все права принадлежат их авторам!